Aleksandar Crnogorac: proputovanje Balkanom uz podršku i-Portunus programa

Aleksandar Crnogorac: proputovanje Balkanom uz podršku i-Portunus programa

02/03/2021

Kako biste opisali iskustvo učešća u i-Portunus programu za podršku mobilnosti umetnika?

Moje generalno iskustvo vezano za i-Portunus program je izuzetno pozitivno. Početkom 2019. godine sam konačno imao priliku da izložim foto-dokumentarni projekat “Trans Balkan”, na kojem sam radio prethodnih godinu dana u Domu omladine Beograda. Projekat je izložba fotografija i propratnih tekstova, koja za glavni cilj ima podizanje vidljivosti trans zajednice na našim prostorima. Inicijalno, fokus je bio na trans populaciji širom teritorije bivše Jugoslavije. Nakon izložbe u Beogradu, realizovao sam turneju izložbe po svim gradovima koje sam u proteklih godinu dana posetio kako bih upoznao, fotografisao i intervjuisao osobe koje su učestvovale u projektu. Učestvovanje u i-Portunus programu omogućilo mi je da proširim inicijalnu zamisao projekta, kako bih uključio sve zemlje Balkana, a ne samo države nekadašnje Jugoslavije.

Kakve mogućnosti i/ili izazove Vam je donelo učešće u ovom programu?

Pošto sam samostalno finansirao celokupnu prvu fazu projekta, i-Portunus grant mi je omogućio da u drugu fazu uđem s neophodnim finansijskim sredstvima, i samim tim da radim u mnogo udobnijim uslovima. Zahvaljujući sredstvima koje sam dobio od i-Portunus programa uspeo sam da obidjem ceo region: nakon država bivše Jugoslavije proputovao sam i druge države u regionu uključujući i Albaniju, Grčku, Bugarsku, Rumuniju.

Koje veštine i znanja ste stekli zahvaljujući ovom iskustvu? Kakav uticaj je ova prilika imala na razvoj vaše karijere?

Iako je moja ideja svakako bila da projekat u osnovi bude regionalno promišljan, ovo iskustvo mi je pomoglo da to uradim na dosledan način. Vidljivost projekta širom regiona je sigurno pomognuta time što nisam bio finansijski ograničen, kao što je to uobičajena praksa sa samostalnim projektima.

Realizaciju celog projekta u ovom obimu bih apsolutno mogao da izvedem i bez ovih sredstava, ali bi vreme koje bi mi bilo potrebno bilo mnogo duže. Smatram da je tajming bio ključan u ovom projektu koji traje već 2 godine, a imajući to u vidu, bez ove pomoći ne bih postigao isti rezultat.

Nakon što je izložba za manje od 18 meseci posetila 12 gradova u regionu (Beograd, Novi Sad, Zagreb, Skoplje, Sofiju, Prištinu, Tiranu, Podgoricu, Sarajevo, Tuzlu, Bukurešt i Rijeku), kao i Rim i Oslo, objavljivanje monografije projekta je sada konačno u procesu realizacije, što je moj krajnji cilj . Iz tog razloga sam vrlo zadovoljan celokupnim aktivnostima i uspesima projekta. Takođe, verujem da mi je i-Portunus omogućio veću vidljivost projekta “Trans Balkan”, i na tome sam vrlo zahvalan. O postignućima ovog projekta najbolje govori činjenica da će monografiju objaviti jedan od najvećih državnih izdavača “Službeni glasnik”.

Aleksandar Crnogorac je rođen je 1979. godine u Beču, od roditelja jugoslovenskog porekla. Rano detinjstvo je proveo u Beogradu sve dok se sa trinaest godina njegova porodica nije preselila u Švajcarsku, gde je odrastao i nastavio školovanje. Diplomirao je političke nauke i međunarodne odnose na Univerzitetu Južne Kalifornije 2001. godine. Po povratku u Evropu nastavio je školovanje i magistrirao je političke nauke na King’s College u Londonu 2005. godine. Kasnije u Parizu brani drugi master iz foto-novinarstva na SPEOS institutu 2008. godine. Tokom svog profesionalnog života, Aleksandar se posvetio komercijalnoj i dokumentarnoj fotografiji. Dugi niz godina živeo je u Francuskoj i Italiji, gde se uglavnom bavio modnom fotografijom, ali se 2017. godine vratio se u Srbiju s namerom da se u potpunosti posveti dokumentarnom radu. Zanima ga veza između ličnog identiteta i fizičkog sveta kao i prava manjina (etničkih, verskih ili drugih) i način na koji ih šire društvo posmatra i tretira. Objavljivao je i izlagao svoja dela u Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i u većini balkanskih zemalja.