Jelena Mijić i Luka Knežević Strika: upoznavanje lokalne scene kroz i-Portunus konkurs

Jelena Mijić i Luka Knežević Strika: upoznavanje lokalne scene kroz i-Portunus konkurs

09/03/2021

 

Koji umetnički projekat ste realizovali uz pomoć i-Portunus granta?

Projekat za koji smo dobili i-Portunus podršku bio je fokusiran na umrežavanje, upoznavanje lokalnih aktera kulture i umetnosti njihovih projekata i inicijativa i planiranje mogućih budućih saradnji na Kosovu i u Albaniji. U Prištini smo posetili umetnički prostor “Sedamnaest” (Project Space Shtatëmbëdhjetë) i otpočeli dogovor o gostovanju “Belgrade Raw” kolektiva u njihovom prostoru u budućnosti. Upoznali smo se sa predstavnikom “Kino Armata”, Aluš Gašijem, posetili Termokis, samoorganizovani kulturni centar i u međuvremenu primili uzvratnu posetu od njihovih predstavnika u KC “Magacin” u Beogradu. U Peći smo imali susret sa Vulnetom Sanajom i njegovim kolegama iz Anibara koji nas je proveo kroz prostor i ispričao istorijat i razvoj njihove organizacije. Zatim smo u  Prizrenu razgovarali sa Aresom Športom, direktorom “Kino Lumbardija”, koji je takođe uključen u regionalnu saradnju kroz platformu Kooperativa. U Tirani u Albaniji, posetili smo Narodno pozorište i grupu Ne Jemi Teatri gde smo se susreli sa Elvisom Kazazijem, Robertom Budinom i Ori Soc, predstavnicima ove neformalne grupe koja se bavila očuvanjem Narodnog pozorišta od rušenja. Sastali smo se i sa Valentinom Koča iz “Zeta” galerije, kao i Lorry Amy, naučnicom i aktivistkinjom iz SAD, koja živi već dugi niz godina u Tirani i podržava lokalne inicijative. Sastali smo se i sa predstavnicima Debatik Centra i razmenili iskustva o saradnji u polju nezavisne kulture, kroz kritičke pristupe i javne akcije.

Kakve mogućnosti Vam je donelo učešće u ovom programu?

Učešće u programu je omogućilo, što nam je i bila ideja, da steknemo uvide u lokalne scene u Albaniji i na Kosovu, i naučimo o tamošnjim praksama samoorganizovanja i udruživanja u polju nezavisne kulture, kao i da upoznamo brojne organizacije s kojima smo otvorili mogućnost saradnje u budućnosti.

Kakav uticaj je ova prilika imala na razvoj vaše karijere?

Program i-Portunus program nam je omogućio da iz prve ruke naučimo mnogo o različitim akterima kulturne scene na Kosovu i o akterima savremene kulture u Tirani u Albaniji, ali i tamošnjem istorijskom kontekstu rada u savremenoj kulturi i genezi civilnog sektora u kulturi. Takođe smo uspeli da ostvarimo kontakte koji omogućavaju dalju komunikaciju u smislu potencijalnih saradnji. Ipak, dalji razvoj nekih od planiranih saradnji odložen je zbog pandemije COVID-19.

 

Jelena Mijić (Novi Sad, 1989) je završila osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je umetničkog fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2013. godine deo je organizacionog tima MultiMadeira internacionalnog rezidencijalnog programa, koji se dešava na portugalskom ostrvu Madeiri. Od 2017. deo je uredničke redakcije radio emisije Sceniranje, koja se bavi umetničkom i kulturnom scenom u Srbiji. Dobitnica je nagrade “Dimitrije Bašićević Mangelos” koja se dodeljuje mladim vizuelnim umetnicima za 2017. godinu. Alumnistkinja je RU unlimited u Njujorku i Sound development city umetničke ekspedicije. 

Luka Knežević Strika (Beograd, 1983) fotograf i kulturni radnik, studirao je psihologiju (od 2002) na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.  Jedan je od osnivača fotografskog kolektiva Belgrade Raw (2009). Bio je jedan od kustosa programa galerije Artget Kulturnog centra Beograda (2012). Jedan je od osnivača, menadžer i urednik rezidencijalnog programa za umetnike Multimadeira (2013).  Bio je član Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (2015-2019, predsednik UO 2017-2019). Od 2015. je i saradnik na projektima podrške migrantima organizacije Grupa 484. Od 2019. deo je upravnog odbora evropske platforme za participativno grantiranje “Fundaction”. Izlagao je na izložbama u Srbiji i inostranstvu (Regensburg, Lajpcig, Beč, Zagreb, Beograd). Kao fotograf je radio za klijente iz Srbije i inostranstva kao što su festival Exit, Share konferencija, Resonate festival, Smart kolektiv, Festivalnauke, Elevate festival u Gracu i dr.