Jasna Dramićanin: nove veštine i znanja u novom kulturnom okruženju

Jasna Dramićanin: nove veštine i znanja u novom kulturnom okruženju

30/03/2021

 

Opišite iskustvo Vašeg učešća u i-Portunus programu podrše mobilnosti umetnika, kao i umetnički projekat koji ste realizovali uz pomoć i-Portunus granta.

Projekat „Dodir dva sveta“ (Touch of Two Worlds) je kratkoročni pilot projekat, odabran i finansiran od strane i-Portunus platforme. Autorke projekta su Jasna Dramićanin i Marija Šormaz. Realizovan je od 2. do 19. novembra 2019. godine, u Banjaluci u saradnji sa Fakultetom lijepih umjetnosti Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), koordinator projekta profesorka Nataša Žole i KC UDAS (koji promoviše umetnost i umetničke potencijale osoba sa i bez invaliditeta), gde je organizovana Izložba i tribina sa studentima.

Fakultet lepih umetnosti NUBL je prepoznao ideju projekta kao vrlo inovativnu i zanimljivu, prihvatio je saradnju sa velikim entuzijazmom. Pozvali su nas da gostujemo na Fakultetu i da sprovedemo naš projekat. U Banjaluci je mlada umetnička scena željna novih umetničkih projekata, posebno gostujućih umetnika, kao i projekata saradnje domaćih i stranih umetnika. Fakultet NUBL i KC UDAS su nam dali svoje prostorije za rad i pružili svu potrebnu tehničku podršku i materijal.

Izložba „Dodir dva sveta“ kombinuje dva medija – metalne skulpture i video radove. Tu se prepoznaju dva umetnička senzibiliteta u jednoj ravni – komunikacija. Komunikacija unutar elemenata je uspostaljena, kao i komunikacija sa publikom. Slika, pokret, promišljanje, kod Marije i forma, materijal , simbol, znak kod Jasne. Ovo je bila prilika za nas da oslušnemo sebe i iz drugog ugla. Ovaj kontrast u senzibilitetima možemo jasno podvojiti na neke osnovne principe suprotnosti. 1. Čvrstina – mekoća 2. Vedrina – tama, depresija 3. Boja – monohromnost 4. Pokret – mirovanje 5. Ekstravertnost – introvertnost 6. Upitanost – jasnoća. Motivacija ili tačnije poriv koji pokreće ovu ideju je uživanje u kreativnosti i igri. Metal nema toplotu, ali ima formu, pa je kontrast narativu koji pojačava napetost između oblika i supstance. Metalne skulpture su poređane u određenoj konfiguraciji, a video radovi su projektovani na zid, te u kombinaciji sa senkama skulptura daju višeslojne, višeznačne efekte i tako povezuju dva potpuno različita medija.

Kakve mogućnosti  i/ili izazove Vam je donelo učešće u ovom programu?

Naši ciljevi su bili povezivanje sa lokalnom umetničkom scenom i izložba na Fakultetu NUBL i u Galeriji KC UDAS. Sarađivale smo sa profesorima i studentima sa fakulteta, umetnicima i predstavnicima lokalnih umetničkih institucija i novinarima. Čitav projekat je propraćen na društvenim mrežama i u javnim medijima, što je podrazumevalo najširu moguću publiku.

Organizovale smo izložbu u galeriji Kulturnog centra UDAS kako smo planirale i zadovoljne smo odzivom i reakcijom publike. Saradnja sa kolegama iz UDAS-a i fakulteta lepih umetnosti  NUBL bila je efikasna i kreativna. Pomagali su nam u svakom pogledu i inspirisali nas za rad, ali takođe su bili oduševljeni projektom i sa puno entuzijazma učestvovali u njegovoj realizaciji. Izložba je bila dobro posećena i publika je bila zadovoljna ovom neobičnom postavkom. Održale smo radionicu „Umetnički razgovor“ sa studentima Banjalučke umetničke akademije. Oni su se zainteresovali za ovu vrstu kreacije u kojoj dva različita medija komuniciraju, stvarajući potpuno novi umetnički izraz. Takođe smo imale radionicu, koja je bila više nego što je planirano, u Osnovnoj školi “Georgij Stojkov Rakovski” u Banjaluci, sa profesorkom Natašom Zole. Deca su pokazala veliku kreativnost i njihovi radovi su nas oduševili.

Svoje slobodno vreme koristile smo da upoznamo kulturno umetničko blago Banjaluke i okolnih mesta, posećivale smo muzeje, galerije, izložbe, upoznale se sa prirodnim bogatstvom i turističkom ponudom grada, gastronomijom i ljudima.

Koje veštine i znanja ste razvili zahvaljujući ovom iskustvu? Kakav uticaj je ova prilika imala na razvoj vaše karijere?

Boravak u novom kulturnom okruženju nam je pomogao da naučimo nove stvari, otvorio  nam nove perspektive. To je bila prilika za uspostavljanje novih kontakata i produktivan početak međukulturne razmene.

Pokrenule smo stvaranje neophodne platforme za dijalog o savremenim pitanjima u umetnosti u regionu. Izmeštanje iz poznatog okruženja proširuje i inspiriše kreativnost. Čini da se umetnici osećaju slobodnijim i razvija kreativnu vitalnost. Pomaže da bolje upoznate sebe i da razumete druge.

 

Jasna Dramićanin rođena je 1966. godine u  Zadru u Hrvatskoj. Studirala je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu – odsek vajarstvo i Arhitektonski fakultet u Beogradu. Osnivač je udruženja „Eko Kvart“ umetničke platforme sa ciljem integrisanja i uticaja na umetnost u današnjem društvu i ostvarivanja međunarodne saradnje u umetnosti

Radi kao edukator, autor i organizator kreativnih radionica za decu, mlade i odrasle. Slobodna umetnica, član ULUPUDS-a  gde je predsednik vajarske sekcije. Dobitnica je javnih priznanja i nagrada u oblasti vizuelnih umetnosti

 

Marija Šormaz rođena 1977. godine u Beogradu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Završila je specijalizaciju iz likovne umetnosti u Atinskoj školi likovnih umetnosti na temu Multidisciplinarna vizualizacija umetnosti – psihofizički uticaj prostora, boja i oblika.

Slobodna umetnica i  član ULUPUDS-a. Dobitnica je stipendije grčke državne fondacije IKI kao i nagrada u oblasti vizuelnih umetnosti. Suosnivač je umetničke grupe „Eko Kvart“.