Jovan Ćurčić: o i-Portunus iskustvu sa Hvara

Jovan Ćurčić: o i-Portunus iskustvu sa Hvara

14/04/2021

 Kakvo je vaše iskustvo učešća u i-Portunus programu?

Moje iskustvo je sjajno. Ovaj projekat mi je omogućio da petnaestak dana budem na moru i da slikam murale. Oslikao sam tri rada na Hvaru (Sućuraj). Prvi zid je bio na lokalnom kafiću koji sam oslikao sa umetnikom iz tog mesta. Druga dva sam uradio na fasadi kuće koja se nalazi u jednoj od prometnijih ulica. Stvarno sam uživao u toplom vremenu, radu i moru. Prolaznici i meštani su imali jako pozitivne reakcije i komentare na moj rad, skoro pa da je sve ličilo na performans uz interakciju sa publikom.

Kakve mogućnosti  i/ili izazove Vam je donelo učešće u ovom programu?

Ovaj projekat doneo mi je mogućnost da bolje upoznam lokalno stanovništvo i njihovo okruženje. Otvorio mi je prilike za oslikavanje novih murala u budućnosti. Jedini izazov sa kojim sam se susreo bio je pronalaženje potrebnog materijala za oslikavanje zidova na ostrvu ali sam se uz pomoć prijatelja snašao.

Koje veštine i znanja ste razvili zahvaljujući ovom iskustvu?

Mislim da sam naučio da inspiracija najviše dolazi iz samog mesta tj. okruženja i energije prostora u kome stvaram, stoga se na mojim radovima našlo dosta primorskih biljaka, voća i organskih oblika. Tehnički napredak i nove ideje prirodno dolaze sa svakim novim radom. Ovaj projekat me je jako obradovao, obogatio moje iskustvo i portfolio a pre svega motivisao za dalji rad jer mladim umetnicima u Srbiji generalno fali podrška ove vrste.

 

Jovan Ćurčić je rođen u Beogradu gde trenutno živi i radi. Još od detinjstva bio je privučen grafitima i uličnom umetnošću. Upisuje Tehnoart srednju školu – smer firmopisac-kaligraf i stiče prva znanja iz oblasti crteža, slike, dizajna i fotografije.  2012. upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu odsek – zidno slikarstvo.  2014. godine odlazi na studentsku razmenu na Fakultet primenjenih umetnosti u Beču gde se upoznaje sa drugačijim  načinom rada i internacionalnom umetničkom scenom. Napravio je samostalnu izložbu 2018. pod nazivom “Human Existence“ i učestvovao na mnogobrojnim grupnim izložbama i festivalima murala u zemlji i inostranstvu. Aktivni je  član i osnivač slikarskog kolektiva Hesoyam koji je u decembru 2019. napravio prvo predstavljanje u vidu grupne izložbe u kući Đure Jakšića. Sebe vidi kao samostalnog umetnika koji stvara u oblasti crteža, slike, grafita, digitalnih medija i fotografije, sa posebnim fokusom na oslikavanje murala i javnih površina.