Otpočeo je novi program Kreativna Evropa 2021-2027!

Otpočeo je novi program Kreativna Evropa 2021-2027!

27/05/2021

 

Drage koleginice i kolege, saradnici i prijatelji,

Juče je zvanično otpočeo novi program Kreativna Evropa koji će u periodu 2021-2027. godine biti realizovan s budžetom od 2,4 milijarde evra (63% veći nego prethodni).

Pored već poznate strukture programa, koja uključuje program podrške za prevođenje književnih dela i uspostavljanje partnerstava u području izdavaštva, programe podrške saradnji u različitim oblastima umetnosti i kulture, uključujući i audiovizuelne delatnosti, kao i inicijative Evropska prestonica kulture i oznaka evropske baštine, novi program donosi značajne novine.

Usled sve većih pretnji medijskom pluralizmu, Kreativna Evropa će prvi put promovisati zdrav i održiv sektor informativnih medija u celoj Evropi. Zatim, značajna novina je fokus na ekološki održive i odgovorne prakse u kulturi i umetnosti, podrška foruma za političku raspravu i razmenu studija i izveštaja, te podrška laboratorija kreativnih inovacija, u okviru koje se podstiču inovativni pristupi stvaranju, distribuciji i promovisanju sadržaja u različitim oblastima.

Program će ostati mesto utvrđivanja zajedničkih ciljeva svih zemalja koje učestvuju, a u formalnom smislu to su za sada sve zemlje članice Evropske unije. Uskoro očekujemo zvaničan poziv Evropske komisije za pristupanje novom programu, što će omogućiti zvanično učešće naše zemlje do kraja tekuće godine.

Važna informacija je da će prvi konkursni pozivi biti raspisani u narednim danima, a da će sve ustanove i organizacije iz Srbije imati pravo da konkurišu bez obzira na administrativni proces pristupanja novom programu.

Pozivamo vas da pogledate više informacija o strukturi, planu raspisa i prioritetima konkursnih poziva u godišnjem planu implementacije programa.

Srdačno,

Tim Deska Kreativna Evropa Srbija